GOOGLE ANALYTICS ARACINI KULLANMAK İÇİN 3 ADIM

 

Google Analytics web sitenizin performansını ölçmek için kullanabileceğin en iyi ücretsiz araçtır. Bu araç ilk bakışta çok da önem vermediğimiz ancak kendi içerisinde aslında çok anlamlı olan özellikler sunar. Google Analytics aracının çok fazla özelliği olduğundan kafanız karışabilir. Fakat bu üst düzey özellikleri detaylı şekilde öğrendiğiniz zaman sanal pazarınızı yönetmekte çok değerli verilere ulaşabileceksiniz.

ADIM – 1 – RAPORLARI OKUMA

Analitik raporları size ziyaretçilerin web sitenizi nasıl gezdikleri, nelere baktıkları konusunda çok aydın fikirler verir. Analitik paneline giriş yaptığınızda karşınıza geleneksel grafik çıkar. Bu grafik size web sitenizin istatistiklerini – toplam ziyaret sayısı, sayfa görüntülenme sayısı, bireysel ziyaretçi sayısı, ortalama sitede gezinme süresi, belirli zaman içerisinde yeni ziyaretçi sayısı gibi verileri iletir. Bu bilgiler sizin için önemli olsa da bunların dışında daha detaylı birkaç bilgiye de bakmamız gerekiyor.

  • İçerik Genel Bakış: Sol panelden İçerik>Genel Bakış kısmını seçelim. Bu grafik size ziyaretçilerin sitenizde gezinirken nelere baktığını gösterir. Grafik gösterimin altında ziyaretçilerin hangi sayfalara giriş yaptığını ve gezindiğini görebilirsiniz. Böylece sitenizdeki hangi sayfaların popüler olduğunu, hangi sayfaların az izlendiğini anlayabilirsiniz. Bu size nelere daha çok önem vermeyi, geliştirmeyi, nelere daha az dikkat etmeyi ayırt etmenize yardımcı olacaktır.
  • Trafik Kaynaklarına Bakış: Ziyaretçi trafiğinin nereden geldiğini bilmek Pazar payınızı büyütmenize yardımcı olur. Analytics arama kaynaklarını trafik, direk trafik, referans trafiği ve Sponsor Reklam trafiği olarak bölümlere ayırır. Sol Panelde Trafik Kaynakları>Arama Motoru Optimizasyonu tıklayarak hangi anahtar kelimeler kullanılarak sitenizin ziyaret edildiğini, ziyaretçilerin hangi bölgeden size ulaştıklarını rahatlıkla analiz edebilirsiniz.
  • Bilgi Etkinlikleri: Bu araç size websitenizde özel bir olayın gerçekleşmesi durumundaki kayıtları gösterir. Örneğin, belirli bir sayıda kişinin sizin bir ürününüzü satın alması veya bir elektronik dosyayı indirmesi gibi aylık bir raporu size sunabilir. Google size gerçek performansı ölçer. Bilgi Etkinliklerini hem web analitik için hem de Adwords için kurabilirsiniz.
  • Dönüşümler: Bu araç sol panelde en altta yer almaktadır. Bu araçla siz belirli hedefler koyabilirsiniz. Örneğin, bir satış hedefi. Hedefi satışın gerçekleştirileceği link ile koyabilirsiniz. Örneğin, sizin hedefiniz siteye üye olmak ise o zaman üye kaydının konfirme edilme sayfası sizin hedef linkiniz olacak. Bunu satışlar için satışın tamamlandığı en son sayfaya da uygulayabilirsiniz.

İkinci adım bir sonraki blog yazımızda…